Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset elämään

MAKSUHÄIRIÖMERKINNÄN VAIKUTUKSET ELÄMÄÄN

15.5.2024 - Pikalainavertailu

Elämässä saattaa tulla eteen tilanne, jolloin laskuja on pöydällä odottamassa vino pino ja seuraavaan palkkapäivään on vielä sangen pitkä aika. Mitä tällöin sitten oikein kannattaa tehdä? Joku saattaa luovuttaa siinä tilanteessa ja jättää vain laskut maksamatta, mutta yleensä laskujen maksuehdoista voi neuvotella. Ei siis missään nimessä kannata olla tekemättä mitään, sillä jos laskut siirtyvät perintään ja jätät maksumuistutuksetkin hoitamatta, saattaa sinulle tulla maksuhäiriömerkintä. Tämä merkintä voi mutkistaa monia arkisia asioita, joten asia on syytä ottaa vakavasti. Lue tästä artikkelista, millaisia vaikutuksia maksuhäiriöllä voi olla elämääsi, niin osaat välttää tällaisen tilanteen.

Yli varojen eläminen

Useat ihmiset, jotka saavat maksuhäiriömerkinnän, eivät varmastikaan suunnittele elävänsä leveästi aikeenaan jättää laskut maksamatta. Monilla saattaa olla virheellinen kuva omista tuloistaan ja eletään hieman kuin huomaamatta yli varojen. Nykyisin on myös helppo ottaa nopeita lainoja heräteostoksiin. Lainaa ottaessa tulisi aina harkita tarkkaan onko lainalle todellista tarvetta, oma takaisinmaksukyky ja ennen kaikkea ymmärtää, että laina on myös maksettava takaisin. Vinkkejä oman taloudenhallintaan löydät tästä kirjoituksesta.

Monille ei varmastikaan ole ihan täysin selvää, kuinka paljon rahaa tilille on tulossa seuraavan kuukauden aikana, eikä varmasti täysin selvää, paljonko sieltä on lähdössä rahaa. Jos tilille tulee vaikkapa 2000 euroa ja pikaisella laskutoimituksella arvioit, että seuraavassa kuussa pitää maksaa laskuja 1200 eurolla, niin voi kuulostaa siltä, että tilillehän on jäämässä ihan hyvä summa. Moni ei ota huomioon, että useampi satanen pitää riittää elämiseen, kuten ruokaan, auton bensaan, harrastuksiin ja niin edelleen. Voidaan huomata ennen seuraavaa palkkapäivää, että rahaa ei ole enää jäljellä. Jos tähän saumaan tuleekin jokin yllättävä meno, niin voi olla, että oma talous alkaa näyttää negatiiviselta. Joustoluotto on suunniteltu yllättävien menojen varalle ja sillä voidaan korvata äkillistä ja tilapäistä rahantarvetta. Luottoja otettaessa on kuitenkin aina syytä harkita oma maksukyky, kun seuraavasta palkasta pitääkin normaalien kulujen lisäksi maksaa myös lainanlyhennys.

Nykyinen elämäntyyli myös ruokkii kulutusta, sillä monet sosiaalisen median kanavat ovat täynnä ylellistä elämää viettävien ihmisten kuvia, joihin tavalliset kadun tallaajat yrittävät samaistua. Tuntuu, että kaikki käyvät koko ajan reissuissa, syövät hienoissa ravintoloissa ja ostelevat uusia muotivaatteita viikottain. Miksen siis minäkin? Tämä on usein harhaanjohtava ajatus, sillä monet sosiaalisen median julkkikset tekevät sitä työkseen ja heillä on ehkä rahakkaita sponsorisopimuksia, jotka tarjoavat heille tätä ylellistä elämäntyyliä. Normaalilla työssä käyvällä ihmisellä harvoin on rahaa ja aikaa matkustella koko ajan ympäri maailmaa ja syödä huippuravintoloissa.

Maksuhäiriö

Yleensä aina ensin laskuista lähetetään maksumuistutus, jossa muistutetaan, että lasku on jäänyt maksamatta. Tämä on ihan hyvä tapa, koska joskus voi olla sellainen tilanne, että vaikka huolehtisi laskuistaan tunnollisesti, niin lasku voi silti jäädä epähuomiossa maksamatta. Ehkä paperinen lasku on tippunut lipaston taakse tai luulit jo maksaneesi kyseisen laskun. Syitä voi olla monia, mutta harvoin kukaan tahallaan jättää laskuja maksamatta. Maksumuistutuksista ei tule jälkiseuraamuksia, kunhan ne hoitaa ajallaan.

Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan edes näitä maksumuistutuksia ei pysty maksamaan. Joissain tapauksissa tulee vielä toinen muistutus, jossa kerrotaan, että maksu siirtyy perintään. Sen jälkeen perintätoimisto ottaa asian hoitaakseen. Yleensä vielä tässä vaiheessa on mahdollista neuvotella maksun suorittamisesta, mutta jos perintätoimiston yhteydenotot jättää huomiotta, tulee henkilölle maksuhäiriömerkintä. Mikäli maksuvaikeudet johtuvat useiden pienien lainojen lyhennyksistä, voi olla järkevintä yhdistää lainat yhdeksi kokonaisuudeksi. Tätä kutsutaan yhdistelylainaksi.

Maksuhäiriön vaikutukset elämään

Kuten jo aiemmin todettiin, häiriöllä voi olla hyvinkin vakavia seurauksia, joita moni ei osaa edes ennakoida. Jos sinulla on vaikkapa asuntolaina, niin voi olla että lainan takaajalle tulee tästä tieto ja joudut ehkä järjestelemään lainasi uudelleen. Et myöskään saa mitään uutta lainaa, sillä järjestelmissä on tieto siitä, että sinulla on maksuhäiriö. Jos siis vaikkapa pesukoneesi hajoaa ja haluaisit ostaa osamaksulla uuden, se ei nyt onnistukaan, koska sinulla on maksuhäiriömerkintä. Eli merkinnän vaikutus on todella suuri, koska et voi saada edes muutaman sadan euron arvoista osamaksua. Sitten voikin mennä jo sormi suuhun, jos rahan kanssa oli jo muutenkin tiukkaa ja jokin pakollinen kodinkone olisi uusittava. Maksuhäiriömerkintä on yleinen syy lainan hylkäämiselle, tämä koskee myös pikavippejä.

Voi myös olla, ettet saa itsellesi esimerkiksi tavallista puhelinliittymää, sillä siinäkin yleensä käytetään operaattorin palveluita, ja sitten tulee lasku käytetyistä palveluista. Joudut hankkimaan valmiiksi maksetun prepaid-liittymän, jotta pääset hoitamaan asioita puhelimella. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että maksuhäiriö vaikuttaa näinkin pieniin asioihin.

Jos sinulla on maksuhäiriö, niin monissa asioissa vaaditaan lisävakuuksia, joilla turvataan se, että pystyt maksamaan tarjotusta palvelusta. Tämä voi olla hankala yhtälö, jos sinulla teki jo ennestään tiukkaa rahan kanssa, ja nyt joudut antamaan lisävakuuksia ihan tavallisiin arkisiin asioihin.

Luottokorttia et myöskään voi saada, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä. Luottokortti on nimensä mukainen, jossa käytät luottoyhtiön rahoja ja sitten maksat ne takaisin. Jos sinulla on merkintä maksuhäiriöstä, luottoyhtiö ei voi luottaa sinuun ja siksi he eivät myönnä sinulle luottokorttia. Tämä mutkistaa asioita entisestään, jos miettii tilannetta missä et saanut osamaksua hajonneelle pesukoneellesi. Nyt et voi ostaa sitä edes luottokortilla. Yleensä ainoa kortti, mitä pankit pystyvät tarjoamaan maksuhäiriön omaavalle, on ihan tavallinen debit-kortti. Tai niin kuin ennen kutsuttiin, Visa Electron, joka varmentaa jokaisen oston yhteydessä sen, että tilillä on rahaa.

Miten maksuhäiriömerkinnän saa pois

Maksuhäiriö on sen verran hankala homma, että sen saamista kannattaa välttää viimeiseen saakka. Vaikka hoitaisitkin kertyneet velat sen jälkeen pois, voi olla, että merkintä pysyy vielä pitkään tiedoissasi. Muutaman kympin takia tullut maksuhäiriö voi olla mukanasi useita vuosia, jonka aikana saat tottua edellä mainittuihin asioihin. Kannattaa siis tarkoin miettiä omaa rahankäyttöään ja huolehtia siitä, että laskut tulevat ajallaan maksetuiksi.

Näin vältät maksuhäiriömerkkinnän

  • Tee laaja katsaus omasta taloudestasi, jotta hahmotat käytössäsi olevat varat, tulot ja menot.
  • Mikäli maksuja kerääntyy liikaa älä luovuta ja odota, että asiat järjestyvät itsellään.
  • Neuvottele maksuaikaa velkojiesi kanssa.
  • Selvitä oma takaisinmaksukykysi lainaa tai luottoa ottaessasi.
  • Älä ota lainaa josta et ole varma pystytkö maksamaan sen takaisin.
  • Mikäli sinulla on useita pieniä lainoja, harkitse lainojen yhdistämistä.
Pikalainavertailu logo

Pikalainavertailu on suomalainen pikalainojen, jousto- ja kulutusluottojen vertailupalvelu. Keräämme sivustollemme suomessa toimivien luotonantajien lainatuotteita ja esittelemme niiden kulurakennetta, korkotasoa ja voimassaolevia tarjouksia siten, että kuluttajan on helppo vertailla eri lainatuotteiden kokonaishintoja. Palvelu ei välttämättä sisällä kaikkia Suomessa saatavilla olevia lainoja, eikä näin ollen kuvasta kokonaisvaltaisesti luottomarkkinoita. Sivusto voi saada myönnetyistä lainoista tai lainahakemuksista komissioita.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan sivustomme laatua ja kuuntelemme aktiivisesti sivuston käyttäjiä. Mikäli teillä on mielessänne jokin kehitysidea, voitte olla yhteydessä asiakaspalveluumme: asiakaspalvelu@pikalainavertailu.info

© 2024 Pikalainavertailu