ASP-lainalla ensiasuntoon

ASP-LAINALLA ENSIASUNTOON

13.12.2023 - Pikalainavertailu

ASP-laina on Suomessa voimassaoleva asuntosäästö- ja tukijärjestelmä, joka palvelee 15–39-vuotiaita ensiasunnon hankinnassa. ASP-säästöille on saatavilla kilpailukykyistä korkoa ja ASP-lainaa hakiessa lainanhakijalla on mahdollisuus maksuttomaan valtiontakaukseen. ASP-säästämisen voi aloittaa milloin vain tekemällä oman tilipankkinsa kanssa ASP-säästösopimuksen ja avaamalla samalla ASP-tilin. ASP -lainaa voi hakea myös muualta kuin omasta pankista, sillä lainan hakemisessa tarjolla olevat edut ratkaisevat. ASP -lainaa varten pitää olla myös omia säästöjä, jotta pankki voi myöntää hakijalle asunnon hinnasta loppuosan ASP-lainana. ASP-lainassa on myös verovapaa korko, joka on varmasti iloinen uutinen kaikille ensiasuntoa varten säästäville.

ASP-lainan ehdot

Kaikilla lainoilla, kuten ASP-lainallakin on omat ehtonsa, jotta sen hakija hyväksytään. Hakijalla pitää olla ennestään omia säästöjä, ja jos kysymyksessä on alle 18-vuotias henkilö, niin rahojen tulee olla omalla työllä ansaittuja. Säästää voi joko yksin tai yhdessä puolison kanssa. Vaikka ASP-laina on tarkoitettu 15-39 vuotiaille henkilöille, aviopuolison kanssa voi kuitenkin ottaa ASP-lainaa, vaikka toinen olisikin jo yli 40-vuotias.

Naisen kädessä talon pienoismalli ja avaimet

ASP-lainan hakeminen

ASP-laina on hakijalleen edullinen ja suosittu vaihtoehto. Monilla 15 vuotiailla on jo oma kesätyöpaikka, joten ansaitut rahat tai osa niistä on hyvä laittaa heti säästöön tulevaisuutta varten. Oma ensiasunnon hankkiminen on jokaiselle loistava tavoite, joka kannustaa säästämään. ASP-lainan hakeminen on helppoa. Lainanhakija voi ottaa yhteyttä pankkinsa konttoriin joko ensin puhelimitse tai käymällä itse paikan päällä pankin konttorissa. Konttorissa ammattitaitoinen asiakaspalvelija kertoo mielellään enemmän lainasta, sekä säästämisestä yleensä ja hakijan kanssa voidaan yhdessä miettiä lainasummaa ja suunnitella budjettia.

Aseta säästötavoite

Tavoitteita kannattaa aina asettaa itselleen, sillä ne johtavat yleensä hyvään lopputulokseen. Säästötavoite kannattaa asettaa yhdeksi elämän parhaimmista tavoitteista, sillä säästäminen kantaa elämässä aina pitkälle. Itselle mieluisan työn ja koulutuksen lisäksi, asunto on yksi tärkeitä elämän peruspilareita. Tehdessäsi 150 – 3 000 euron arvoisia säästötalletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä ja samalla säästäessäsi vähintään 10 % tulevan asunnon hinnasta, voit saada ASP-lainaa asunnon hankkimista varten.

Voiko ASP-tilin lopettaa?

ASP-säästämistä ei kannata lopettaa kesken. Elämässä voi kuitenkin tulla eteen monenlaisia tilanteita, jolloin tavoitteellinen säästäminen ei aina onnistu. ASP-säästämisen voi siis halutessaan lopettaa, jos tarvitsee säästöt johonkin muuhun tarkoitukseen tai joutuu vaikkapa työttömäksi. Lopettaessaan ASP-tilin, tilin omistajalle ei makseta enää korkoa, jolloin verottajan tehtävänä on periä talletuskorosta lähdevero. ASP-säästämisen voi halutessaan aloittaa aina uudelleen.

Pöydällä talon pienoismalli ja lainaehdot sisältävä paperi

Säästötavoitteen laatiminen

Säästötavoite kannattaa laatia aina etukäteen. Tulot ja menot on hyvä eritellä omaan viikoittaiseen tai kuukausittaiseen budjettiin. Tuloja ja menoja voi seurata vaikkapa Excel-ohjelman tai tarkoitukseen sopivan budjettivihon avulla. ASP-säästäjän kannattaa laatia tarkka säästöbudjetti, eli kuinka paljon säästötilille voi ja haluaa kuukausittain tai vuosittain säästää. Pankki tulee suunnitelman teossa mielellään avuksi, eli auttaa säästäjää laatimaan itselleen alustavan budjettilaskelman.

ASP -lainansaajan säästösuunnitelmassa pitää aina näkyä myös kaikki aikaisemmat säästöt sekä aika, jonka jälkeen lainansaajalla on tarpeeksi rahaa omaan asuntoon. Säästösuunnitelmaan kannattaa sisällyttää kaikki välttämättömät tulot ja menot, kuten ruoka, vuokra, hygienia- ja lääkekulut, sekä muut laskut. Säästäminen on helppoa, kun sen tekee etukäteen laaditun budjetin avulla. Toisaalta, matkan varrella saattaa tulla yllättäviä menoja, kuten sairastuminen, auton tai kodinkoneen rikkoutuminen, mutta tarkalla budjetilla eläen odottamattomatkin menot hoituvat.

Muista maltti - se on valttia

Jokainen tietää, että säästäminen on pitkäjänteistä, mutta erittäin palkitsevaa. ASP-säästäminen on sijoittamista, eli sen sijaan, että käyttäisi vaikka veronpalautusrahat jonkin uuden hyödykkeen hankkimiseen, palautuksen voi ohjata suoraan säästötilille. Suomessa on sekä pieniä maaseutukuntia että nykyaikaisia suuria asutuskeskuksia ja jokainen omaa asuntoa harkitseva henkilö tietää, että asuntojen hinnoissa on paljon eroja asuinalueesta ja paikkakunnasta riippuen. Oman säästösumman kokoaminen voi kestää pitkään, mutta mitä nopeammin säästämisen aloittaa, sen mukavammin säästäminen myös sujuu. Käytännössä ajatukset kannattaa kääntää teoiksi, eli ei vain miettiä, että haluaisin säästää, vaan päättää että minä tosissani haluan säästää.

ASP-tili pähkinänkuoressa

ASP-tili voi tarjota avaimet omaan, mieluisaan kotiin, jossa on mukava asua. ASP-säästämisen voi aloittaa heti 15-vuotiaana ja viimeistään ennen neljääkymmentä ikävuotta. ASP-tilin säästösuunnitelma on aina hyvin joustava ja siinä otetaan yksilöllisesti huomioon henkilön tulot ja menot. Käytännössä, kun 10 % asunnon kauppahinnasta on itsellä säästössä, niin pankki lainaa loppuosan asunnonhinnasta ASP-lainana.

Vinkkejä ASP-lainan ottamista varten

  • ASP-laina tarjoaa hyvän, kilpailukykyisen ja verottoman koron
  • ASP-lainalle voi saada myös tuntuvan lisäkoron ASP:n ehtojen täyttyessä
  • ASP-lainan hakija voi saada itselleen valtion takaamaa asuntolainaa, joka voi olla suurimmillaan jopa 90 prosenttia hankittavan asunnon arvosta.
  • Valtion korkotuki antaa lainansaajalle suojaa korkojen noustessa.
  • ASP-laina on hyödyllinen, edullinen ja mukava vaihtoehto kaikille ensiasuntoa varten säästäville
  • Säännöllinen säästäminen voi olla helppoa, kun rahat siirretään palkasta heti talletustilille
  • Veronpalautukset tai osa niistä on helppo ohjata ASP-talletustilille
Pikalainavertailu logo

Pikalainavertailu on suomalainen pikalainojen, jousto- ja kulutusluottojen vertailupalvelu. Keräämme sivustollemme suomessa toimivien luotonantajien lainatuotteita ja esittelemme niiden kulurakennetta, korkotasoa ja voimassaolevia tarjouksia siten, että kuluttajan on helppo vertailla eri lainatuotteiden kokonaishintoja. Palvelu ei välttämättä sisällä kaikkia Suomessa saatavilla olevia lainoja, eikä näin ollen kuvasta kokonaisvaltaisesti luottomarkkinoita. Sivusto voi saada myönnetyistä lainoista tai lainahakemuksista komissioita.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan sivustomme laatua ja kuuntelemme aktiivisesti sivuston käyttäjiä. Mikäli teillä on mielessänne jokin kehitysidea, voitte olla yhteydessä asiakaspalveluumme: asiakaspalvelu@pikalainavertailu.info

© 2024 Pikalainavertailu